Депресията е повече от просто лошо настроение – тя може да засегне всички аспекти на живота ни.

Депресията е често срещано психично заболяване, което може да засегне всеки от нас. Тя може да се появи по различни причини като например стрес, травма, загуба на близък човек, финансови проблеми или здравословни проблеми. Но какво точно е депресията и как може да се победи?

 

Симптоми на депресията:

  • намалено настроение
  • загуба на интерес и удоволствие от обичайни занимания
  • намалена енергия и възможности за концентрация
  • избягване на социални контакти
  • намалена самооценка
  • суицидни мисли

Причини за депресията

Депресията може да бъде предизвикана от различни фактори, включително генетични и биологични фактори, стрес, травми и проблеми в личните взаимоотношения. Нерядко състоянието може да бъде свързано със сериозни здравни проблеми. Важно е да не забравяме, че депресията може да се лекува!

Кога да потърсите помощ?

Ако имате съмнения, че сте в депресивно състояние или сте забелязали промяна в поведението или настроението на близък човек, то важно е да потърсите професионална помощ. Психологът ще Ви помогне да разберете причините за Вашето състояние или състоянието на Ваш близък и да намерите начини да се справите с него.

Лечение на депресията

Въпреки тежестта на депресията, това е състояние, което може да бъде лекувано! Психотерапията е един от най-ефективните начини за лечение на депресията.

Когнитивно-поведенческата терапия се базира на това, че депресията е свързана с негативно мислене и деструктивни поведения, които поддържат състоянието на депресия.

По време на терапията ще идентифицираме негативните мисли и поведения, които поддържат Вашето състояние на депресия и ще намерим начин за нейното преодоляване!  

Scroll to Top